Als een bestuursorgaan een besluit neemt, is het vaak mogelijk daartegen een bezwaarschrift in te dienen. In dat bezwaarschrift brengt u naar voren waarom u het niet eens bent met het genomen besluit. Een bezwaarschrift wordt altijd ingediend bij een bestuursorgaan, bijvoorbeeld de gemeente. Een beroepschrift is aan de orde wanneer u naar de bestuursrechter gaat: de rechtbank of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het is belangrijk dat uw bezwaarschrift voldoet aan de wettelijke eisen en inhoudelijk goed onderbouwd is. U wilt immers uw doel bereiken, namelijk dat ofwel de omgevingsvergunning alsnog wordt geweigerd, ofwel deze alsnog wordt verleend.
Hieronder volgen 10 handige tips bij voor het indienen van een bezwaarschrift….
1. Noteer einde termijn in agenda.
U schrijft een bezwaarschrift meestal niet in één avond. Dat vraagt meestal even tijd. Het is daarom verstandig de (voor)laatste dag of laatste week van de bezwaartermijn (van 6 weken) in uw agenda te noteren. Dat voorkomt dat u uiteindelijk toch nog te laat uw bezwaarschrift indient.
2. Geef precies aan tegen welk besluit u bezwaar maakt.
Dat voorkomt misverstanden, maar is bovendien een wettelijke eis. Voeg zo mogelijk een kopie bij van het bestreden besluit. Benoem in elk geval de datum van het bestreden besluit.
3. Zend het bezwaarschrift aan de juiste instantie.
Het komt regelmatig voor dat een bezwaarschrift niet naar de juiste instantie wordt verzonden. Kijk daarom goed in de bezwaarclausule. Die staat meestal onder aan het bestreden besluit. Mocht dit toch onverhoopt misgaan, bestaat er gelukkig een doorzendplicht voor de instantie die het bezwaarschrift heeft ontvangen. Dat vertraagt echter wel onnodig de procedure.
4. Zorg voor complete gegevens van de bezwaarmaker.
De Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat een bezwaarschrift de naam en adresgegevens moet bevatten van de bezwaarmaker. Tevens dient het bezwaarschrift voorzien te zijn van een handtekening van bezwaarmaker.
5. Benoem de wijze van corresponderen.
Wanneer u namens iemand anders (een derde) een bezwaarschrift indient, is het verstandig in het bezwaarschrift aan te geven via welk adres u wenst te corresponderen. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat u stukken mist, ingeval het bestuursorgaan de stukken enkel aan die derde verstuurt en niet aan u, als gemachtigde.
6. Formuleer kort en krachtig de redenen van uw bezwaarschrift.
Het is eveneens een wettelijke eis om de redenen van het bezwaar te benoemen. Daarbij adviseren wij nadrukkelijk om de redenen, ook wel ‘gronden van het bezwaar’ genoemd, kort en krachtig te houden. Een lang bezwaarschrift met een eindeloos feitenrelaas doet vaak afbreuk aan de kwaliteit van het bezwaarschrift, omdat het de werkelijke argumenten ondersneeuwt.
7. Weeg af of u al uw kruid meteen verschiet.
Het is belangrijk om een bepaalde strategie aan te houden in uw bezwaarschrift. In sommige gevallen kan het verstandig zijn niet direct alle argumenten naar voren te brengen. Maar pas op! Als u te laat in de procedure nog met geheel nieuwe punten komt, dan kan het gebeuren dat deze niet meer worden meegenomen in het besluit op bezwaar. Dus daar kleven wel risico’s aan.
8. Bepaal de wijze van verzending.
Wanneer u tegen het einde van de bezwaartermijn het bezwaarschrift verzendt, is het verstandig dit per aangetekende post te doen. Dat voorkomt mogelijk een discussie wanneer het bezwaarschrift niet tijdig het bestuursorgaan heeft bereikt. Overigens adviseren wij sowieso om een zo belangrijk stuk als een bezwaarschrift aangetekend te verzenden en, zo mogelijk, ook per telefax. Dat laatste biedt nog een extra verzendbewijs.
9. Vraag om een proceskostenvergoeding.
Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht en het Besluit proceskosten bestuursrecht kan een bezwaarmaker een beroep doen op een vergoeding van de proceskosten die hij redelijkerwijs heeft moeten maken voor bijvoorbeeld professionele rechtsbijstand. Proceskosten worden overigens alleen vergoed wanneer het bestreden besluit wordt herroepen vanwege een aan het bestuursorgaan te wijten onrechtmatigheid.
10. Ten slotte geven wij u een voorzet voor een mogelijke eindalinea.
Gelet op het voorgaande verzoeken wij u:
- het bezwaarschrift ontvankelijk en gegrond te verklaren;
- het primaire besluit d.d. ………. te herroepen;
- een nieuw besluit te nemen, inhoudende het weigeren / verlenen (doorhalen wat niet van toepassing is) van ………. etc.
- een vergoeding van de kosten die wij hebben moeten maken voor het indienen van dit bezwaarschrift.
Heeft u nog nadere vragen of wilt u dat Legalexion voor u een bezwaarprocedure opstart? Neem dan gerust contact met ons op!