Legalexion Logo

  • Home
  • Diensten
  • Blog
  • Over ons
  • Werkveld
  • Contact

10 Tips voor het indienen van een beroepschrift…

16 augustus 2013

Een beroepschrift dient u in bij de bestuursrechter wanneer u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsinstantie. In dat beroepschrift brengt u naar voren waarom u het niet eens bent met het genomen besluit.

Tegen sommige besluiten van bijvoorbeeld de gemeente kunt u direct een beroepschrift indienen, bij de bestuursrechter (de rechtbank of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State).
Tegen sommige besluiten moet u echter eerst een bezwaarschrift indienen.

Het is belangrijk dat uw beroepschrift voldoet aan de wettelijke eisen en inhoudelijk goed onderbouwd is. U wilt immers uw doel bereiken, namelijk dat, ofwel de omgevingsvergunning alsnog wordt geweigerd, ofwel deze alsnog wordt verleend. Het kan ook zijn dat u een beroepsprocedure start tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.

Hieronder volgen 10 tips bij het opstarten van een beroepsprocedure:

1. Noteer eerst einde termijn in agenda.

Een beroepschrift wordt meestal niet in één avond geschreven. Dat vraagt meestal even tijd. Het is daarom verstandig de (voor)laatste dag of laatste week van de bezwaartermijn (van 6 weken) in uw agenda te noteren. Dat voorkomt dat u alsnog te laat uw beroepschrift indient.

2. Geef precies aan tegen welk besluit u in beroep gaat.

Dat voorkomt misverstanden, maar is bovendien een wettelijke eis. Voeg zo mogelijk een kopie bij van het bestreden besluit.

3. Zend het beroepschrift aan de juiste instantie.

Het komt regelmatig voor dat een beroepschrift niet naar de juiste instantie wordt verzonden. Kijk daarom goed in de beroepsclausule, die meestal onder aan het bestreden besluit staat. Mocht dit toch onverhoopt misgaan, bestaat er weliswaar een doorzendplicht voor de instantie die het beroepschrift heeft ontvangen, maar dat leidt wel tot vertraging van de procedure.

4. Zorg voor complete gegevens van degene die in beroep gaat.

De Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat een beroepschrift de naam en adresgegevens moet bevatten van degene die in beroep gaat. Tevens dient het beroepschrift een handtekening te bevatten van degene die in beroep gaat (de appellant).

5. Benoem de wijze van corresponderen.

Wanneer u namens een derde een beroepschrift indient, is het verstandig in het beroepschrift te benoemen via welk adres u wenst te corresponderen. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat u stukken mist, ingeval de stukken enkel aan degene voor wie u beroep aantekent worden verstuurd en niet aan u, als gemachtigde.

6. Formuleer kort en krachtig de redenen van uw beroepschrift.

Het is eveneens een wettelijke eis om de redenen van het beroep te benoemen. Daarbij adviseren wij nadrukkelijk om uw de redenen, ook wel ‘gronden van het beroep’ genoemd, kort en krachtig te houden. Een lang beroepschrift met een eindeloos feitenrelaas doet afbreuk aan de kwaliteit van het stuk.

7. Weeg af of u al uw kruid meteen verschiet.

Het is belangrijk om een bepaalde strategie aan te houden in uw beroepschrift. In sommige gevallen kan het verstandig zijn niet direct alles naar voren te brengen wat maar mogelijk is. Maar pas op! Als u te laat in de procedure nog met geheel nieuwe argumenten komt, kan het gebeuren dat deze niet meer worden meegenomen in de uitspraak op het beroep. Dit wordt ook wel de ‘onderdelenfuik’ genoemd.

8. Bepaal de wijze van verzending.

Wanneer u tegen het einde van de beroepstermijn het beroepschrift verzendt, is het verstandig dit per aangetekende post te doen. Dat voorkomt mogelijk een discussie wanneer het beroepschrift niet tijdig de instantie bereikt waar u uw beroepschrift aan wilde verzenden. Overigens adviseren wij sowieso om een zo belangrijk document als een beroepschrift aangetekend te verzenden en, zo mogelijk, ook per telefax.

9. Vraag om proceskostenvergoeding.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht en het Besluit proceskosten bestuursrecht kan een appellant een beroep doen op een vergoeding van de proceskosten die hij redelijkerwijs heeft moeten maken voor bijvoorbeeld professionele rechtsbijstand. Proceskosten worden overigens alleen vergoed wanneer het bestreden besluit wordt herroepen vanwege een aan het bestuursorgaan te wijten onrechtmatigheid.

10. Ten slotte wordt hieronder een mogelijke eindalinea geformuleerd:

Gelet op het voorgaande verzoeken wij u:

  • het beroepschrift ontvankelijk en gegrond te verklaren;
  • het besluit van de gemeente d.d. ………. te vernietigen;
  • de gemeente op te dragen een nieuw besluit te nemen, inhoudende het weigeren / verlenen van ……. etc./ of …. het wijzigen van het besluit namelijk door…… / of het deels wijzigen…
  • of zo mogelijk zelf in de zaak te voorzien door ….
  • een vergoeding van de kosten die wij hebben moeten maken voor het indienen van dit beroepschrift.

Heeft u nog nadere vragen of wilt u dat Legalexion voor u een beroepsprocedure opstart? Neem dan gerust contact met ons op!

Filed Under: Blog

Neem vrijblijvend contact op

Mr. Sander van Keulen staat u graag te woord als u vragen heeft over op deze website genoemde onderwerpen.

Vul hieronder uw telefoonnummer in. Dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug voor een afspraak.

    Onze gegevens

     0418 - 577 580
    06 - 340 56 986
    info@legalexion.nl

    Postadres
    Postbus 103
    5300 AC Zaltbommel

    Bezoekadres
    Gamerschestraat 34
    5301 AS Zaltbommel

    Nummers
    BTW: NL192332296B01
    KvK: 56311486

    Volg ons

    LinkedIn

    mr. Sander van Keulen

    Neem contact op

      Naam

      E-mailadres

      Telefoon

      Disclaimer

      Via de website www.legalexion.nl van Legalexion wordt algemene informatie verstrekt over Legalexion en/of juridische of andere onderwerpen. Met de behandelde onderwerpen op de website, al dan niet via blogs, is niet beoogd om juridisch advies te verlenen voor concrete situaties. De betreffende informatie wordt door ons met zorg samengesteld, doch voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Legalexion aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de onjuistheid en onvolledigheid van de aangeboden informatie. Verwijzingen via de Legalexion naar sites en andere externe bronnen die niet door ons worden onderhouden zijn louter ter informatie voor de bezoeker opgenomen. Hoewel Legalexion uiterst selectief is ten aanzien van de externe bronnen waarnaar verwezen wordt, kunnen wij niet instaan voor de inhoud en het functioneren daarvan, noch voor de kwaliteit van eventuele producten en/of diensten die daarop worden aangeboden. Het is de ontvanger/gebruiker van de betreffende Legalexion niet toegestaan deze te vermenigvuldigen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van Legalexion.

      Copyright © 2025 · Legalexion · Website door Studio Henri Hoogeveen