Wat is een omgevingsvergunning?
Een omgevingsvergunning is de formele toestemming die u krijgt van de overheid om iets te gaan doen. De wet bepaalt voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning nodig heeft.
De omgevingsvergunning is de meest voorkomende vergunning in bouwzaken. Dit is een vergunning voor bouwen, milieu en ruimte. In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wabo, staan regels rondom deze omgevingsvergunning, bijvoorbeeld over de geldende procedures en termijnen.
Naast de omgevingsvergunning bestaan er nog andere belangrijke vergunningen, zoals de watervergunning, de uitritvergunning of de ontgrondingsvergunning.
Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig?
Als u wilt bouwen, heeft u al gauw een omgevingsvergunning nodig. Sommige bouwplannen zijn onder voorwaarden vergunningvrij, bijvoorbeeld een uitbouw aan uw woning. Dan gaat het om kleinere bouwactiviteiten.
Voor de grote bouwprojecten heeft u, naast de omgevingsvergunning, vaak meerdere vergunningen of besluiten nodig. Denk bijvoorbeeld aan een watervergunning of een ontgrondingsvergunning.
Zijn er voor uw project, buiten de omgevingsvergunning, nog meer vergunningen nodig? Dan biedt de wet mogelijkheden de verschillende aanvraagprocedures parallel te laten verlopen. Dat kan u veel tijd besparen!
Wanneer uw bouwplan afwijkt van het bestemmingsplan, worden de procedures wel ingewikkelder. Vooral als u te maken krijgt met een zogenaamde project-omgevingsvergunning. In dat laatste geval heeft u een ‘goede ruimtelijke onderbouwing’ nodig.
Onze diensten:
- Legalexion is uw juridische vraagbaak wanneer het over de omgevingsvergunning gaat.
- Wij brengen helder in beeld welke overige vergunningen voor uw plan gelden.
- Ook begeleidt Legalexion u zo nodig door de aanvraagprocedure voor bijvoorbeeld de omgevingsvergunning.
- Bovendien maken wij inzichtelijk welke wettelijke termijnen er gelden voor de aanvraagprocedure omgevingsvergunning.
- Legalexion stelt ook ruimtelijke onderbouwingen voor u op.
- U kunt Legalexion ook inzetten wanneer het bevoegde bestuursorgaan uw plannen afwijst, of de omgevingsvergunning weigert. Het is dan de uitdaging om het gesprek met de gemeente aan te gaan en uiteindelijk toch toestemming te krijgen.
Dus heeft u vragen over…
- de snelste route naar een omgevingsvergunning?
- de deelvergunning of de gefaseerde omgevingsvergunning?
- de indieningsvereisten voor een omgevingsvergunning?
- een negatief welstandsadvies over uw plan?
- de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet?