Legalexion Logo

  • Home
  • Diensten
  • Blog
  • Over ons
  • Werkveld
  • Contact

Bouwvergunning opgegaan in Omgevingsvergunning

2 november 2012

Bouwvergunning heet nu Omgevingsvergunning

Sinds 1 oktober 2010 bestaat de ‘bouwvergunning’ niet meer. De bouwvergunning is namelijk opgegaan in de ‘omgevingsvergunning’. Wilt u direct meer informatie over de omgevingsvergunning? Klik dan hier.

Hieronder vindt u meer achtergrondinformatie over de Wabo

Per 1 oktober 2010 de Wabo

Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wabo, in werking getreden. Dat betekent dat sindsdien de term ‘bouwvergunning’ niet meer in de wetgeving voorkomt.

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht introduceert de omgevingsvergunning. De Wabo bundelt 25 bestaande vergunning- en toestemmingsstelsel die te maken hebben met ingrepen in de leefomgeving.

Om de regeldruk voor burgers en bedrijven te verminderen heeft het rijk de vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu dus samengevoegd in de omgevingsvergunning.

Bouwvergunning voortaan Omgevingsvergunning

Eén van de belangrijkste wijzigingen die de Wabo met zich meebracht, is dat de term ‘bouwvergunning’ uit de wet is geschrapt. De bouwvergunning is nu opgegaan in de omgevingsvergunning. Voortaan wordt gesproken van de activiteit ‘bouwen’ waarvoor een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Ook voor andere activiteiten, zoals het ‘slopen’ of het kappen van bomen, geldt nu de omgevingsvergunning.

Spraakgebruik bouwvergunning

Dat de wetgever de terminologie in de wetgeving verandert, wil nog niet zeggen dat de burger en het bedrijfsleven dat evenzo doet. Het begrip ‘bouwvergunning’ is een zeer verankerd begrip in de samenleving en nog lang niet vergeten.  Die term wordt nog vaak gebruikt door burgers, adviseur en het bedrijfsleven. Zelfs binnen gemeentes wordt nog vaak gesproken over de bouwvergunning.

Dit is ook niet onbegrijpelijk. Door te spreken van bouwvergunning weet een ieder wat wordt bedoeld. Bij het woord ‘omgevingsvergunning’ moet altijd nog nader gevraagd of uitgelegd worden waar die omgevingsvergunning vervolgens op ziet: op ‘bouwen’, op ‘kappen’ van bomen, op het ‘slopen’, of iets dergelijks.

Bouwvergunningvrij

Wanneer voorheen voor een bouwwerk geen vergunning benodigd was, werd gesproken van ‘bouwvergunningvrij’. Die term, of uitdrukking, liet ook niets aan duidelijkheid te wensen over. Nu zou gesproken moeten worden van ‘omgevingsvergunningvrij’. Vanwege de lengte van het woord wordt die term bijna nooit gebruikt. Of dat ooit gaat gebeuren, laat zich lastig voorspellen.

Verbetering dienstverlening

De achtergrond van de Wabo was eveneens om de dienstverlening aan burger en bedrijf te verbeteren door de introductie van één omgevingsvergunning voor de betreffende toestemmingsstelsels: één omgevingsvergunning leidt tot de invoering van één loket, één digitaal aanvraagformulier, één bevoegd gezag, één aanspreekpunt, één uniforme en in het algemeen ook kortere procedure, één procedure voor bezwaar en beroep en één handhavend bestuursorgaan.

Of de Wabo uiteindelijk in haar doelstelling geslaagd is, wordt weleens betwijfeld. Wellicht brengt de Omgevingswet een meer fundamentele stelselwijziging tot stand!

Voor meer informatie over de omgevingsvergunning klikt u hier.

Filed Under: Blog

Neem vrijblijvend contact op

Mr. Sander van Keulen staat u graag te woord als u vragen heeft over op deze website genoemde onderwerpen.

Vul hieronder uw telefoonnummer in. Dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug voor een afspraak.

    Onze gegevens

     0418 - 577 580
    06 - 340 56 986
    info@legalexion.nl

    Postadres
    Postbus 103
    5300 AC Zaltbommel

    Bezoekadres
    Gamerschestraat 34
    5301 AS Zaltbommel

    Nummers
    BTW: NL192332296B01
    KvK: 56311486

    Volg ons

    LinkedIn

    mr. Sander van Keulen

    Neem contact op

      Naam

      E-mailadres

      Telefoon

      Disclaimer

      Via de website www.legalexion.nl van Legalexion wordt algemene informatie verstrekt over Legalexion en/of juridische of andere onderwerpen. Met de behandelde onderwerpen op de website, al dan niet via blogs, is niet beoogd om juridisch advies te verlenen voor concrete situaties. De betreffende informatie wordt door ons met zorg samengesteld, doch voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Legalexion aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de onjuistheid en onvolledigheid van de aangeboden informatie. Verwijzingen via de Legalexion naar sites en andere externe bronnen die niet door ons worden onderhouden zijn louter ter informatie voor de bezoeker opgenomen. Hoewel Legalexion uiterst selectief is ten aanzien van de externe bronnen waarnaar verwezen wordt, kunnen wij niet instaan voor de inhoud en het functioneren daarvan, noch voor de kwaliteit van eventuele producten en/of diensten die daarop worden aangeboden. Het is de ontvanger/gebruiker van de betreffende Legalexion niet toegestaan deze te vermenigvuldigen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van Legalexion.

      Copyright © 2025 · Legalexion · Website door Studio Henri Hoogeveen