Bouwvergunning heet nu Omgevingsvergunning
Sinds 1 oktober 2010 bestaat de ‘bouwvergunning’ niet meer. De bouwvergunning is namelijk opgegaan in de ‘omgevingsvergunning’. Wilt u direct meer informatie over de omgevingsvergunning? Klik dan hier.
Hieronder vindt u meer achtergrondinformatie over de Wabo
Per 1 oktober 2010 de Wabo
Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wabo, in werking getreden. Dat betekent dat sindsdien de term ‘bouwvergunning’ niet meer in de wetgeving voorkomt.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht introduceert de omgevingsvergunning. De Wabo bundelt 25 bestaande vergunning- en toestemmingsstelsel die te maken hebben met ingrepen in de leefomgeving.
Om de regeldruk voor burgers en bedrijven te verminderen heeft het rijk de vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu dus samengevoegd in de omgevingsvergunning.
Bouwvergunning voortaan Omgevingsvergunning
Eén van de belangrijkste wijzigingen die de Wabo met zich meebracht, is dat de term ‘bouwvergunning’ uit de wet is geschrapt. De bouwvergunning is nu opgegaan in de omgevingsvergunning. Voortaan wordt gesproken van de activiteit ‘bouwen’ waarvoor een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Ook voor andere activiteiten, zoals het ‘slopen’ of het kappen van bomen, geldt nu de omgevingsvergunning.
Spraakgebruik bouwvergunning
Dat de wetgever de terminologie in de wetgeving verandert, wil nog niet zeggen dat de burger en het bedrijfsleven dat evenzo doet. Het begrip ‘bouwvergunning’ is een zeer verankerd begrip in de samenleving en nog lang niet vergeten. Die term wordt nog vaak gebruikt door burgers, adviseur en het bedrijfsleven. Zelfs binnen gemeentes wordt nog vaak gesproken over de bouwvergunning.
Dit is ook niet onbegrijpelijk. Door te spreken van bouwvergunning weet een ieder wat wordt bedoeld. Bij het woord ‘omgevingsvergunning’ moet altijd nog nader gevraagd of uitgelegd worden waar die omgevingsvergunning vervolgens op ziet: op ‘bouwen’, op ‘kappen’ van bomen, op het ‘slopen’, of iets dergelijks.
Bouwvergunningvrij
Wanneer voorheen voor een bouwwerk geen vergunning benodigd was, werd gesproken van ‘bouwvergunningvrij’. Die term, of uitdrukking, liet ook niets aan duidelijkheid te wensen over. Nu zou gesproken moeten worden van ‘omgevingsvergunningvrij’. Vanwege de lengte van het woord wordt die term bijna nooit gebruikt. Of dat ooit gaat gebeuren, laat zich lastig voorspellen.
Verbetering dienstverlening
De achtergrond van de Wabo was eveneens om de dienstverlening aan burger en bedrijf te verbeteren door de introductie van één omgevingsvergunning voor de betreffende toestemmingsstelsels: één omgevingsvergunning leidt tot de invoering van één loket, één digitaal aanvraagformulier, één bevoegd gezag, één aanspreekpunt, één uniforme en in het algemeen ook kortere procedure, één procedure voor bezwaar en beroep en één handhavend bestuursorgaan.
Of de Wabo uiteindelijk in haar doelstelling geslaagd is, wordt weleens betwijfeld. Wellicht brengt de Omgevingswet een meer fundamentele stelselwijziging tot stand!
Voor meer informatie over de omgevingsvergunning klikt u hier.