Wat is planschade?
Vlak achter uw woning wordt een nieuwbouwplan gerealiseerd. Uw prachtige weidse uitzicht is totaal veranderd en de waarde van uw huis daalt. Er is dan sprake van planschade.
Planschade ontstaat ook wanneer de bouwmogelijkheden die u had, in het nieuwe bestemmingsplan niet meer terugkomen. Met het oude bestemmingsplan kon u misschien een tweede woning bouwen op uw perceel. Maar de gemeente besloot het buitengebied tegen nieuwbouw te beschermen.
Binnen vijf jaar nadat het schadeveroorzakende plan of besluit onherroepelijk is geworden, moet een verzoek om planschadevergoeding zijn ingediend bij de gemeente.
Wanneer is planschade aan de orde?
Bij een verzoek om vergoeding van planschade, moet er sprake zijn van een specifiek in de wet genoemd besluit waardoor de voor u ongunstige nieuwbouw mogelijk is geworden. Bijvoorbeeld de wijziging van het geldende bestemmingsplan.
Het oude bestemmingsplan wordt met het nieuwe bestemmingsplan vergeleken. Het doel van die vergelijking is om na te gaan in hoeverre u door het nieuwe bestemmingsplan in een nadeliger positie terecht bent gekomen.
Planschade is niet alleen relevant voor particulieren. Ook u als ontwikkelaar hebt meer dan eens te maken met planschade bij het ontwikkelen van een nieuwbouwlocatie.
De hoogte van het planschadebedrag bepaalt immers ook de hoogte van de exploitatiekosten en kan in sommige gevallen zelfs beslissend zijn voor de financiële haalbaarheid van uw plan.
Onze diensten:
- U kunt Legalexion inschakelen voor een eerste juridische scan over planschade. Wij voeren dan zelf een juridische planvergelijking uit.
- Voor de taxatie van het schadebedrag schakelen wij een deskundig taxatiebureau in. Aan de hand daarvan kan worden bepaald of een verzoek om planschadevergoeding zin heeft.
- Legalexion begeleidt en adviseert u bij het indienen van een verzoek om vergoeding planschade. De manier waarop een verzoek moet worden ingediend, wordt meestal geregeld in een planschadeverordening.
- Wanneer u twijfels heeft over de inhoud van een bestaand planschaderapport, voert Legalexion op uw verzoek een second opinion uit.
- Ook in bezwaar- en beroepsprocedures tegen planschadebesluiten staat Legalexion u terzijde.
Dus heeft u vragen over…
- de kansen op een eventuele vergoeding van planschade?
- de indieningsprocedure voor een verzoek om planschadevergoeding?
- de risico’s op een planschadeclaim van omwonenden?